15 miljard M3 aardgas de pijp uit

Als één van de vele voorbeelden de wijze waarop we op dit moment nog met energie omgaan is de enorme hoeveelheid warmte die we als ‘afval’ lozen. Klaas de Jong schreef daarover een aardig boekje ‘Warmte in Nederland”. Volgens zijn berekening gaat circa 40% van ons totale energiegebruik op aan warmte. De TUD/KIVI NIRIA berekening komt, door het gebruik van wat andere uitgangspunten wat lager uit, maar zo rond de 35% praten we in ieder geval over.
Daarvan loost alleen al de Nederlandse (petro) chemische industrie warmte in het milieu het equivalent van drie  miljard kubieke meter gas ofwel het verbruik van twee miljoen huishoudens. Volgens andere berekeningen zou het totaal aan warmte dat geloosd wordt gelijk staan aan 15 miljard M3 aardgas per jaar, dat is grofweg gelijk aan 150% van het gasverbruik van onze 7 miljoen woningen in Nederland (en dus ongeveer 15 maal het elektriciteitsgebruik daarvan).
Opnieuw een voorbeeld in het doorlopen van de eerste stap van de Trias energetica, die van energiebesparing, een enorme potentie schuilt. Waarom dan toch ligt het zwaartepunt van de aandacht in Nederland bij de opwekking van energie en dan nog specifiek bij wind? Tijd voor een nationaal plan energiebesparing dat start met een overzicht van de potentie? Of is dat misschien al ergens te vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *