Angst voor spouwmuur isolatie

Toen ik bij vrienden mijn verbazing uitsprak dat ze wel in zonnestroom wilden gaan investeren maar hun spouwmuur nog niet geïsoleerd hadden, kreeg ik als antwoord: ‘spouwmuur isoleren: mij een te groot risico op vochtproblemen’. Omdat spouwmuur isolatie een bijzonder effectief middel is om energie te besparen en ik dit argument in korte tijd van diverse kanten te horen kreeg, reden om mij daar verder in te verdiepen.

images-2De geschiedenis van de spouw
De zoektocht begint bij de ontstaansgeschiedenis van de spouw. Volgens mijn Belgische vrienden een typisch Nederlands verschijnsel met daarbuiten een beperkt voorkomen in België en noord Duitsland. De spouwmuur werd pas in 1960 in Nederland verplicht door een wijziging van de Modelbouwverordening, omdat er in dat natte jaar zeer veel problemen werden geconstateerd met vochtdoorslaande gevels. Door de onderbreking van de spouw kan regenwater dat tegen de buitenmuur slaat niet meer binnen treden en deze te ventileren wordt de waterdamp afgevoerd en de muur weer droog. Vanuit isolatie oogpunt is een spouw dan ook een slechte zaak.

Zelf liet ik in onze vorige huis, een ’30-jaren woning, toen wij daar in 1977 kwamen wonen al snel de spouw isoleren. Niet zozeer om energie te besparen, maar omdat we altijd last van koude voeten hadden. Omdat we met onze spouwmuur isolatie alleen maar positieve ervaringen hadden, was ik mij tot voor kort niet bewust van de angst die daarover blijkbaar bij velen bestaat. Nu ik daar vrienden en kennissen, vanuit mijn rol als Energieprestatie adviseur, raad over geef, maakt dit dat ik zelf ook zekerheid wil hebben dat die angst inderdaad onterecht is. De conclusie die ik na mijn speurtocht getrokken heb, is dat je zeker zorgvuldig te werk moet gaan, maar dat de angst onterecht is. Kort de volgende overwegingen. Voor een meer uitgebreid verhaal daarover zie een volgende blog.

Conclusie: laat je niet weerhouden door angstverhalen
In de jaren 70 zijn er fouten gemaakt met spouwmuurisolatie waardoor vochtproblemen ontstonden. Hierdoor denken veel mensen dat de kans op vochtproblemen en vochtschade erg groot is na het isoleren van hun spouwmuur. Sinds ongeveer 20 jaar zijn de isolatiematerialen en isolatiemethodes sterk verbeterd waardoor het risico op vochtproblemen erg klein is met spouwmuurisolatie. Een spouwmuur isoleren kan zelfs vochtproblemen oplossen, als het op de juiste manier wordt aangebracht. Zoals bijvoorbeeld bij vochtproblemen door het neerslaan van vocht op de koude binnenzijde van de buitenmuren. Vochtproblemen met spouwmuurisolatie wordt dus door veel mensen als een van de grootste nadelen gezien, maar is in veel gevallen achterhaald.

‘In vele gevallen achterhaald’?
Een dergelijke afsluitende zin geeft je toch niet bepaald het gevoel dat het zeker is dat je geen problemen krijgt. Het inderdaad zo dat je de uitvoering ervan niet aan iedere beunhaas om de hoek kunt overlaten. Ook zijn er zeker omstandigheden die tot problemen kunnen leiden maar een goede leverancier waarschuwd daarvoor.

images-3Om imago problemen te voorkomen heeft de branche zich dan ook georganiseerd en is er tegenwoordige een ruime keus aan gecertificeerde bedrijven. Om gecertificeerd te worden en te blijven, zul je als bedrijf moeten voldoen aan een zogenaamde URL, een UitvoeringsRichtLijn waarin precies staat omschreven onder welke voorwaarden en volgens welke methoden een spouwmuur isolatie uitgevoerd mag worden.  Daar is controle op en misschien net zo belangrijk: er gelden garantiebepalingen. Het is dus puur eigen belang van de leverancier om na te gaan of alle condities aanwezig zijn om de betreffende klus aan te nemen. Die zal dan ook op het volgende letten:

  1. Isolatie kan niet bij vervuiling in de spouw en bij dampdichte stenen aan de buitenkant. Een goed bedrijf zal voordat die een offerte afgeeft dan ook de spouw en de kwaliteit van het voegwerk inspecteren.
  2. Als de spouw een beperkte breedte heeft, is de isolatiewaarde minder. Isoleren aan de binnen- of buitenkant van een muur geeft dan in het algemeen een beter resultaat.

De lijst van bedrijven die een erkend certificaat bezitten is te vinden via: website van de certificerende instelling IKOB-BKB  Of maak gebruik van gecertificeerde bedrijven die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland (VENIN).

16 antwoorden op “Angst voor spouwmuur isolatie”

    1. Toch zullen we nog hard aan de voorlichting daarover moeten werken omdat 40%! van woning bezitters die ik adviseer over spouwmuur isolatie in eerste instantie reageert dat zij dit tot op dat moment nagelaten hebben omdat zij bang zijn voor vocht problemen. Dus fouten die begin ’80 er jaren gemaakt zijn achtervolgen ons nog steeds. Zeker compleet achterhaald maar vertel dat vooral voort!!

      1. Mijn huis is van 1973 en was perfect inorde , tot zij mijn spouwmuren geisoleerd hebben. Nu heb ik overal vocht zowel boven op de slaapkamers als onder in mijn woonkamer. Geef je geld uit voor verbetering en mijn huis is nu vol bocht . Verschrikkelijk !!!!!!!

  1. Heb mijn muren ook laten isoleren ,was laatste renovatie na zonnepanelen, nieuwe ramen. Nu zeer ongezond huis door spouwmuur isolatie met zwarte vochtmuren als gevolg. Komen ze nooit tegen, zeggen ze! , houden mij al 1,5 jaar aan het lijntje. Dus mijn raad let op met spouwmuurisolatie , of ge geraakt zoals mij in de miserie. Groeten sien
    Indien nodig kan ik foto’s en info doormailen.

    1. Dag Sien
      Ik ben ook van plan het te laten doen maar ben bang voor vochtproblemen.
      Kun je foto’s doormailen alvorens ik beslis.Bedankt en groetjes

    1. Via Thermotech , dit zaakje loopt nu al twee jaar en nog steeeds geen oplossing. Wees voorzichtig, bij mij is het echt een nachtmerrie. Overal bocht zoweel beneden in woonkamer als boven in de slaapkamers.

  2. Beste Sien de Clerck, 1/2/2015
    Helaas heb jij een slechte ervaring, tegen al de positieve verhalen die ik vooral van leverancier gelezen heb
    Ik ben dan ook heel erg geinteresseerd in jouw ervaring. Ik heb nog steeds een onzeker gevoel over spouwmuur isolatie en wil vooraf zekerheid.
    Kan jij mij details doormailen wat jouw ervaring is en wat het bedrijf er alsnog aan kan doen? Eventueel het complete buitenblad slopen, de spouw reinigen en opnieuw isoleren en nieuw buitenblad plaatsen?
    Graag reageren op mijn mailadres: f.a.vandermade@hotmail.com

    1. beste Frits , dit duurt nu al 2 jaar, In augustus zijn ze van WTCB geweest en heb nu maar pas een schrijven gekregen. Nu kijken hoe het verder moet is echt verschrikkelijk zowel boven als beneden zijn er bochtvlekken .Dit gaat veel geld kosten en wie zal dat betalen???? Mijn huis was perfect in orde voor de isolatie en nu is het zowel buiten als binnen beschadigd.

    1. Nee geen ventilatie, mijn huis is van 1973 dan was er nog geen sprake van . En woon hier al 20 jaar en nog nooit ploblemen gehad.

  3. Hey sien,
    ik vrees dat daar dan ook het probleem zit. Door uw spouw te laten isoleren is deze ook grotendeels luchtdicht. Zelfde verhaal met uw nieuwe ramen. Waardoor de (ongecontroleerde) ventilatie die je vroeger had weg viel. Op zich is dat beter voor uw comfort en energie verbruik maar om evidente redenen is ventilatie onmisbaar waar jij jammer genoeg de problemen van moet ondervinden. ..

    Vijgen na pasen maar dat hadden zowel de verkoper van de isolatie als die van de ramen u moeten vertellen.
    Normaal worden er trouwens ventilatie roosters voorzien bij dergelijke gevallen.

    Moest je meer info willen stuur uw telefoon nummer maar door via een berichtje, via telefoon werkt iets makkelijker. (Ben gediplomeerd energie deskundige voor zover relevant)

  4. Beste, Ik zou mijn spouwmuur willen isoleren met EPS korrels. De gevel heeft waarschijnlijk ( oudere woning ) dampdichte verf maar vertoont geen vochtplekken of schade. Mijn redenering : als er geen vocht door de buitengevel kan ( verf ) kan er ook geen vocht in de spouw ontstaan en zou je thermisch beter geisoleerd moeten zijn zonder vochtproblemen. Uiteraard moet je binnen ventileren. Wat is er verkeerd aan deze redenering want techn. norm schrijft voor dat er geen dampdichte verf op de buitenmuren mag ?

    Mvg

    Luc

  5. Ongeveer 30 jaar geleden heb ik spouwmuurisolatie laten aanbrengen, geen parels maar vlokken. Geen last gehad van vochtproblemen. Ik vraag me af of na 30 jaar die spouwmuurisolatie nog steeds functioneert. En als dat niet zo is ( mijn energiegebruik is te hoog voor een verder goed geïsoleerd huis), wat kan ik dan het beste doen? is er iemand die mij daarover kan informeren?

    1. Na 30 jaar is het inderdaad interessant om daar eens naar te laten kijken. Een IKOB-BKB gecertificeerd bedrijf kan daarvoor een inspectie uitvoeren en hierover adviseren. Vraag naar een na-na isolatie check

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *