Een Hummer als huisdier

Wie wil er nog een met een energie verslindende Hummer de straat op? Weinigen blijkbaar en daarom dan ook inmiddels uit productie genomen. Niet voor de deur dus, maar blijkbaar wel als huisdier want het merendeel van ons Nederlanders bewoond nog steeds een energieslurpende woning. Zonder een gericht beleid om daar wat aan te doen zal dat voorlopig ook wel zo blijven. De komende stimuleringsregeling duurzame energie (SDE+) en de Green Deal die binnenkort gepubliceerd gaan worden, zullen daar zoals het er nu naar uitziet geen oplossingen voor aanreiken.
Zomaar twee berichtjes uit de kranten van 5 april:

‘Overheid, stimuleer energiebesparing meer’
De Nederlandse overheid zou meer aandacht moeten hebben voor energiebesparing, met name in de bebouwde omgeving. Nu ligt de nadruk teveel op uitbreiding van de stroomproductie, met name van centrales die op fossiele brandstoffen draaien. Dat zegt bestuursvoorzitter Han Fennema van netbeheerder Enexis. Het bedrijf was tot 2009 onderdeel van energieconcern Essent dat zich dat jaar opsplitste in een netwerkbedrijf en een productiebedrijf. Het laatste werd overgenomen door het Duitse RWE. Volgens Fennema is het huidige tempo van energiebesparing veel te laag. (NRC)

En uit de Spits:
‘Fiscus geeft kleine auto’s vleugels’
De auto verkopen zijn de afgelopen periode flink gestegen. Dit geldt vooral voor het aandeel fiscaal vriendelijke auto’s dat nu één derde uitmaakt van de totale verkopen. Dat betekent dat de Nederlandse consument erg gevoelig is voor fiscale financiering. Aldus Gijs Bosma van BOVAG.

Waar blijft de lobby vanuit de bouw en die van de woningbezitters om een zelfde filosofie te ontwikkelen voor het opvoeren van de energie prestatie van de bestaande woningvoorraad als nu voor de auto is gebeurd? Gebruikmakend van de fiscale mogelijkheden die daarvoor voor de hand liggen, zoals die van de overdrachtsbelasting en die van het huurwaardeforfait, met mogelijk een koppeling naar de veel besproken hypotheekrente aftrek?
Kom op Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis, sla de handen ineen. Het is nog niet te laat. Zowel de SDE+ regeling als de Green Deal wacht nog een behandeling in de 2e en in de 1e kamer. De noodleidende bouwindustrie en al die woningbezitters die nu een winter achter de rug hebben resulterend in een hoge gasrekening en toch veel koude voeten zullen jullie dankbaar zijn. Haak toch in op minister Donner zijn voornemens en maak Label sprongen de name of the game!!

Eén antwoord op “Een Hummer als huisdier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *