Energielabel ‘Z’: op weg naar een huis als een (warme) jas

Door Maritza Witteveen, Villa Heibergen

Al jaren had ik de hoop ooit in, of in de buurt van Zeist een ruim huis met een ruime tuin te kunnen bewonen. Zeist, omdat dit grote ‘dorp’ met groen rondom mij past en ik niet ergens opnieuw wilde beginnen. Een ruimer huis passend bij een groeiend gezin en een ruimere tuin om meer buiten te kunnen leven en dieren zoals kippen, konijnen en een hond te kunnen herbergen.

En toen vond ik dit huis. Een huis met twee gezichten. Een meer industriële kant en een landhuis zijde. De eerste stap over de drempel voelde goed. Veel, veel achterstallig onderhoud, maar de sfeer in het huis is goed. Een huis met vele mogelijkheden; wat meer aankan dan enkel het herbergen van mijn gezin. Een huis met ervaring, waar de vorige bewoners het handige gebruik ervan al hadden gevonden.
We gingen uit van het zwaarste scenario wat we ons konden voorstellen om dit huis in ere te kunnen herstellen, met meer comfort.

Inmiddels wonen we er een half jaar. We hebben er de februari maand van 2012 meegemaakt met temperaturen buiten van -15 °C. Combiketel tussen de 16 en 18 °C ingesteld, AGA fornuis aan en met een kleedje ’s avonds op de bank. Extra wollen dekens over de bedden.

En we hebben er de zomer ervaren met temperaturen van 28, 29 graden Celsius. ’s Avonds deden we de ramen open voor verkoeling.
Dus toen Joost bij zijn eerste bezoek vroeg; hebben jullie een energielabel nodig voor de huidige staat? Nee, dank je, want dat is energielabel Z. Het klimaat binnen in huis beweegt met de temperaturen buiten mee. Oftewel, buiten wordt snel binnen.

In het afgelopen half jaar hebben we vooral de ontwerp kant afgerond. We hebben een duidelijke visie op het gebruik van het huis. En we hebben een architect leren kennen met passie voor dit huis, die als derde architect op rij, zijn handtekening voor dit huis heeft gezet. Hele ingrijpende veranderingen zijn er niet. Het is een interne verbouwing waarbij de details dit huis weer de uitstraling geven die het volgens mij verdient.
Naast het huis liepen we al snel tegen de perceelindeling aan. Enkel het huis aanpakken zonder plannen voor de grond rondom, dat werkte niet. Inmiddels ligt er dan ook een tuinontwerp van een door ons gewaardeerde tuinarchitect. Een ontwerp met oog voor de landgoed stijl van weleer.

Na alle plannen en bijbehorende vergunningen is het nu tijd om zaken uit te gaan voeren. En dat dan goed. Aannemers gevraagd offertes uit te brengen en dan een keuze willen maken. Maar appels met peren vergelijken bleek pittig.

Ondertussen werd ook duidelijk dat er isolatie expertise ontbrak. Want als we dan gaan aanpakken, dan graag goed. Isoleren en energie ja, maar passend bij het huis en passend bij de gebruikers. Zelf heb ik geen behoefte aan een huis als een aquarium met een constante temperatuur, dag en nacht. Ik vind het juist leuk om ook qua klimaat binnen iets van de seizoensinvloeden te merken. Maar dat het van energielabel Z wel stukken comfortabeler en energiezuiniger moet kunnen… dat was duidelijk.

Gelukkig kwam daar Joost in beeld. Met een indrukwekkend trackrecord. Maar ook met ideeën, opmerkingen en uitdagingen waarmee we passende energie keuzes kunnen maken! Want de sfeer en de uitstraling van het huis wil ik behouden. Dus we moeten soms verder en anders gaan dan wat ik reeds ken of kan vinden.

Eén van Joost’s opmerkingen was: “in plaats van 7 cm dik isolatie materiaal kun je ook 14 cm dik isolatie materiaal aanbrengen aan de binnenkant van het dak”. Even anders denken. En hoe simpel het nu ook lijkt, ik was er niet opgekomen.

Waar Joost voor dit huis volgens mij ook fan van is, zijn zonnepanelen. De zuidzijde van het huis vangt de hele dag veel zon. Verwerking van panelen in het schuine dak vertroebelt het beeld. Maar verwerking in het zuidelijke balkon, zou dat kunnen? Zoiets van: ik loop op het balkon en onder het loopvlak zitten zonnepanelen verwerkt. Of, zouden we een ‘zonnepaneelboom’ kunnen maken? Een kunstboom met takken en bladeren van zonnepanelen? Waarvan de opgevangen stroom naar het huis leidt?

Behoud van sfeer en functie zijn voor mij het belangrijkst in de hele renovatie en alle keuzes die gemaakt worden. Geen concessies aan het beeld van dit landgoed. De techniek is dan ook niet bepalend maar ondersteunt. En als de gewenste techniek er nog niet is; op zoek of ontwikkelen. De ambitie is dat het huis efficiënt verwarmd moet worden en dat de benodigde energie op termijn zelfstandig, onafhankelijk van nutsbedrijven kan zijn.

Nu eerst afspraken met de aannemer maken. Offerte tekenen. Joost en de aannemer kennis laten maken. En dan beginnen met de buitenkant van het dak.

Warme groet,
Maritza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *