Europese producenten van zonnepanelen willen aanval op China inzetten

21Een consortium van bedrijven, gesteund door onderzoeksinstituten in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, zou een megafabriek á la Airbus (de Europese vliegtuigbouwer) willen bouwen om zo de Chinese industrie op kosten te kunnen verslaan.

Met het plan zou een investering van circa € 1 mrd gemoeid zijn. Volgend jaar zou het consortium met een proeffabriek willen beginnen, om in 2018 met de grootschalige productie van zonnepanelen te beginnen. De productiekosten zouden dan 20% lager kunnen uitvallen dan in China. De financiering van een proeffabriek zou in de laatste fase zijn.

Berlijn reageert positief
De Duitse krant Süddeutsche Zeitung onthulde de plannen dinsdag, zonder overigens namen van deelnemende bedrijven te kunnen geven. De grootste Europese producent in de zonne-energiesector, het Duitse Solarworld, wilde tegenover de Duitse krant wel aangeven dat zij niet meedoet aan het initiatief. Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels laten weten de plannen met interesse te zullen volgen.

Onderzoeksinstituten
Volgens de Beierse krant zouden het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer ISE uit Freiburg, het Franse INES en het Zwitserse Centrum voor Elektrotechniek en Mikrotechniek willen deelnemen aan het project. Fraunhofer ISE is het grootste onderzoekscentrum ter wereld op het gebied van zone-energie. ‘We willen bewijzen dat de Europese zonne-energiesector nog niet afgeschreven is’, citeerde de krant directeur Eicke Weber van ISE.

Europese megafabriek
Een Europese megafabriek zou de Europese en wereldmarkt van zonnepanelen kunnen voorzien en daarmee de veel goedkopere Chinese concurrenten kunnen uitdagen. Chinese bedrijven hebben de afgelopen jaren de wereldmarkt gedomineerd, terwijl in Duitsland veel grote spelers failliet gingen. Tegelijkertijd zijn Chinese partijen herhaaldelijk het voorwerp geweest van beschuldigingen van grootschalige dumping van zonnepanelen, onder meer op de Europese markt.

Bron Financieel Dagblad

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *